Pagina's

dinsdag 26 februari 2013

Zoete aardappel tegen stress en voor een mooie huid

Sinds ik de zoete aardappel - ook wel bataat - heb ontdekt, ben ik 'hooked'. Zo makkelijk, lekker en voedzaam. Ik ben er dol op. Daarnaast is de bataat ook nog eens supergezond. Hij wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken, maar ook in Amerika zie je de bataat veel. Niet alleen hartige gerechten, maar ook in taart, pannenkoekjes en koekjes. Kijk maar eens op Pinterest. In Nederland vind je 'm ook steeds vaker. 



In tegenstelling tot de gewone aardappel heeft de zoete aardappel een bloedsuiker regulerende werking (lage glycemische index). Daarnaast bevat hij veel vitamine A, betacaroteen, vitamine C, B6, ijzer, kalium en calcium. Vitamine A en betacaroteen zijn heel goed voor de huid, want deze bestrijden, samen met vitamine C, de vrije radicalen die huidveroudering veroorzaken. Ook is het goed om veel zoete aardappel te eten voordat je op zomervakantie gaat, want betacaroteen en vitamine C zorgen ervoor dat je huid beter beschermd is tegen de schadelijke invloed van UV-licht.  Bij stress heeft je lichaam meer kalium nodig en stress is een bron van vrije radicalen, die door de vitaminen in de zoete aardappel te lijf wordt gegaan. Betacaroteen versterkt je immuunsysteem, ook niet onbelangrijk in tijden van stress. 


(via Pinterest) 

Mijn katten lijken een vrij stressloos bestaan te hebben, maar schijn bedriegt! Ik heb me al behoorlijk wat verdiept in stress bij katten, die vooral veroorzaakt wordt door veranderingen in de onderlinge verhoudingen tussen katten. Wie is er dominant en wat als dit door omstandigheden verandert..? Maar zoete aardappel vinden ze niet lekker, helaas. De kattenstress lost zich hier anders op. Dat gelukkig wel...




De makkelijkste manier om een zoete aardappel te bereiden is gewoon in zijn geheel in de oven leggen. drie kwartier tot een uur wachten en klaar. De snelste, lekkerste manier is schillen, in blokjes snijden, mengen met olie en wat kruiden en bakken in de oven. Let op: de zoete aardappel is veel sneller gaar dan de gewone aardappel! Ook lekker om soep van te maken, te gebruiken in vegaburgers of als basis voor hummus. Je kunt de zoete aardappel ook rauw eten, bijvoorbeeld geraspt door een salade. 

Ik eet de zoete aardappel op het moment meerdere keren per week en de lekkerste variant is gepoft. De gepofte zoete aardappel kun je - net als een gewone gepofte aardappel- vullen met wat je maar lekker vindt. Ik gebruik vaak wat restjes groente, bonen en rijst of quinoa. 




Recept
Gepofte zoete aardappel met groentecurry (1 persoon)

1 zoete aardappel
olie om in te bakken
1 thl mosterdzaad
1 thl komijnzaad (gekneusd)
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
1 cup kleine stukjes sperzieboon, wortel en paprika
1 el currypoeder (ik gebruik milde currypoeder)
1/2 blik kokosmelk 
een paar cherrytomaatjes, doormidden gesneden
evt nog wat kikkererwten
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Als de oven warm is, leg je de aardappel er in. Je hoeft geen gaatjes te prikken. Na ongeveer 45-60 minuten is de aardappel klaar. Dit hangt af van de grote, Ik had laatst hele grote bataten en dan laat ik ze er een uur in liggen. Na 45 minuten prik je met ene vork in de aardappel om te testen of ie gaar is. 
Voor de vulling verhit je wat olijfolie of kokosolie in een hapjespan. Voeg mosterdzaad en komijnzaad toe en laat kort bakken (doe wel de deksel op de pan!). Voeg vervolgens ui en groente toe en bak dit 3 tot 4 minuten mee. Voeg knoflook toe en currypoeder, kort even meebakken. Dan voeg je de cherrytoemaatjes, kikkererwten en kokosmelk toe. Alles moet in een klein laagje staan. Laat dit nog zo'n 5 minuten pruttelen, totdat de kokosmelk is ingekookt en je een lekkere curry hebt. Peper en zout naar smaak.



Haal de aardappel uit de oven en snijd deze in de lengte bijna doormidden. De helften moeten nog wel aan elkaar blijven. Schep de curry in/op de aardappel. Eventueel nog wat verse koriander of peterselie erop en klaar. 

Eet smakelijk!



(Foto's en recept van Marieke (c)) 


zondag 10 februari 2013

Sneeuw: oosters flensje met spinaziecurry

Sneeuw! ja hoor, het ligt er weer. Dikke plukken sneeuw op bomen  en fietsen. Vanmorgen heb ik een tijdje gefascineerd naar het fietsenrek in de straat gestaard. Het was alsof er slagroom op de fietsen lag ... Uiteraard heb ik een wandeling gemaakt in het park om de hoek, want sneeuw, zon en weinig wind, dan moet je toch echt even naar buiten. Heerlijk was het. Dikkie dacht hier overigens heel anders over. Hij bleef binnen lekker in het zonnetje liggen. 




Al wandelend kwam het langzaam opborrelen: lunch. Ik denk veel aan eten, dat moge duidelijk zijn en nu had ik - vast door de buitenlucht - inmiddels best trek. Lunchen met een boterham doe ik al heel lang niet meer, wel met salades en andere groentegerechten. Het oorspronkelijke plan van een spinaziesalade begon zich in mijn hoofd om te vormen naar een heel ander gerecht, een warm gerecht. Ik wilde een flensje en ik zag daar langzaam romige spinazie in terechtkomen, tomaatjes, kikkererwten... Dat was het! Een boekweitflensje met een romige spinaziecurry.






Even over boekweit: Boekweit is geen graan, maar het zijn de zaadjes of fruitzaadjes van de boekweitplant. Het bevat geen gluten en het is rijk aan magnesium, kalium, fosfor en B-vitaminen. Er wordt van gezegd dat het een gunstige invloed heeft op de bloeddruk en bloedsuikerspiegel en dat het kan helpen bij stress door de tryptofaan die het bevat. Een superfood dus!



Stevig doorstappen dus en de keuken in. Het boekweitflensje heb ik met de helft rijstmeel gemaakt, waardoor het lichter verteerbaar wordt, al staat boekweit erom bekend licht verteerbaar te zijn. Nu nog lichter dus, lekker voor de lunch. 
Ik heb het eerste flensje gebakken in kokosolie en de tweede in olijfolie. Interessant was dat ze behoorlijk verschillend uit de pan kwamen. Qua smaak verschilde het niet, maar met olijfolie bleef de structuur van het flensje mooier. 

Recept
Oosters flensje met spinaziecurry

Flensje: 
1/3 cup half boekweitmeel/half rijstmeel
1/2 cup plantaardige melk
2 thl maanzaad of nog lekkerder: nigellazaadjes
1,5 theelepel kerriepoeder of kurkumapoeder
peper en zout
olie om in te bakken (kokosolie, olijfolie, zonnebloemolie)

Spinaziecurry:
kokosolie om in te bakken
1 kleine ui, gesnipperd
1 el currypasta (ik heb die van Patak's)
2 a 3 cups verse spinazie
6 cherrytomaatjes, in kwarten gesneden
1/4 cup kikkererwten
flinke scheut kokosmelk (ik had iets minder dan 1/4 cup nog staan)
peper en zout



Meng voor het flensje meel, melk, maanzaad en kurkuma tot een beslag (voeg meer melk toe als je het te dik vindt) en breng op smaak met peper en zout. Verhit olie in een koekenpan en doe ongeveer de helft van het beslag in de pan. Als de bovenkant droog is, dan voorzichtig omdraaien en de andere kant bruin bakken. Herhaal alles voor het tweede flensje. 
Voor de curry olie in wok verhitten en ui samen met de currypasta een paar minuutjes bakken op middelhoog vuur. Voeg de spinazie toe en roer om totdat het wat geslonken is. Doe vervolgens de cherrytomaatjes erbij, de kikkererwten en de kokosmelk. Roeren en laat de kokosmelk een beetje inkoken (paar minuutjes). Breng op smaak met peper en zout. 
Leg de flensjes op een bord en verdeel de spinaziecurry over de flensjes.
Ik heb de twee flensjes alleen opgegeten en was voldaan. Eet je dit met zijn tweeën, dan zou ik het recept zeker verdubbelen. 


Eet smakelijk!





(Foto's en recept van Marieke (c))

dinsdag 5 februari 2013

Eerste les VIP Health & Nutrition

Eindelijk begonnen met een serieuze opleiding over koken, voeding, gezondheid en vooral lekker eten. Gericht op de vegetarische keuken en de diverse varianten, dus helemaal voor mij. Een jaar lang met en groep enthousiaste mensen onder leiding van Femke van den Heuvel van VlamindePan en diverse gastdocenten heel veel leren en doen. Meer informatie vind je op: de website van VIP Health & Nutrition

De eerste module gaat over de vegetarische menuopbouw, maar vooral veel basis kooktechnieken. Veel snijden dus, met ons gepersonaliseerde koksmes. Na iedere bijeenkomst hebben we 2 weken de tijd om met de receptuur van de les aan de slag te gaan. Niet alleen maar maken, maar ook aanpassen waar kan en eventueel ook waar nodig. Leuk en uitdagend! Zo ben ik met de haver-amandelkoekjes aan de gang gegaan om deze te verbeteren en maakte ik per ongeluk een quinoa-loaf in plaats van een quorn-loaf. Een aangename vergissing, zo bleek. Inmiddels nog een keer gemaakt en aangepast en weer beter. Leuk leuk leuk!

Geheel geïnspireerd ben ik de keuken in gegaan. Een kleine beeldimpressie van de afgelopen twee weken: 





 




 
 


















Op naar de volgende les!

Winterse granola (nu het nog kan)

Wat was het winters koud de afgelopen weken, maar wel lekker met een zonnetje. Een wintersportgevoel, maar dan thuis. Dikke sokken, mutsen en handschoenen aan. Zelfs mijn Siamees - die het altijd koud heeft - heeft zijn eigen winterverblijf! Na een kleine opleving qua temperatuur was er vandaag hagel en is de vorst weer in aantocht...




Ieder seizoen heeft zijn eigen smaken. Mijn wintersmaken zijn warm en spicy, en ook zoet en zacht. Ondanks dat deze winter niet heel erg koud begon, ben ik dol op verwarmend eten. Ik doe dat met lekkere winterse kruidenmengsels en mijn favoriet is speculaaskruiden. Ook al is december al lang voorbij, tijd voor speculaaskruiden is het nog steeds. Ik had een flinke zak gekocht bij De Peperbol op de Albert Cuypmarkt en inmiddels is deze vrijwel op... Maar nog wel genoeg voor een bescheiden hoeveelheid home-made granola. 




Zelf granola maken is makkelijk. Waar je vooral op moet letten is dat je de oven niet te heet zet en tussendoor alles omschept. Variëren is de boodschap, maar "dont't overdo it", je kan er ook TEveel verschillende ingrediënten in doen...

De laatste variant die ik heb gemaakt, viel erg in de smaak. Dit recept wil ik jullie dan ook niet onthouden. In ieder geval gaat je huis er heerlijk van ruiken en 's ochtends heb je een traktatie in je (soja)yoghurt. Maar ik snoep er gedurende dag soms ook van, want het is zo lekker. 

Recept:
Home-made granola met speculaaskruiden

200 gram (2 cups) havervlokken 
2 el gebroken lijnzaad
2 el kasha (geroosterde boekweit)
50 gram (1/3 cup) grof gehakte amandelen
15 gram (1/4 cup) kokoschips 
2 el kokosolie, gesmolten
2 el ahornsiroop
2 thl speculaaskruiden
1/2 thl kaneel
50 gram (1/3 cup) gedroogde abrikozen, in reepjes gesneden

1. Oven verwarmen 160 graden en een bakplaat met bakpapier bekleden
2. Meng eerst de droge ingrediënten en kruiden, behalve de abrikozen
3. Roer vervolgens de gesmolten kokosolie door het mengsel en de ahornsiroop
4. Roer alles echt goed door, zodat het goed gemengd is
5. Zet mengsel 30 minuten in de oven en schep het iedere 10 minuten om. Zo voorkom je dat het te hard gaat. Heb je het idee dat het te hard gaat, zet je oven dan een tikje terug naar 150 graden. 
6. Na 30 minuten meng je de abrikozen door het mengsel en dan zet je het nog 10 minuten in de oven (schep het tussendoor nog een keertje om)
7. Haal uit de oven en laat afkoelen. Luchtdicht bewaren.


Eet smakelijk!