Pagina's

maandag 22 juli 2013

Sperziebonen, maar dan anders: zomerse citroenboontjes

Wat is fijn, de zomer! Er zit flink vaart in de moestuin met deze warmte. Eindelijk oogst van snijbiet, bietjes, sla en veel bloemen. Ik heb het dit jaar het jaar van de bloemenoogst genoemd: oost-indische kers, komkommerkruid en goudsbloemen. De laatste ben ik aan het drogen en de andere twee eet ik op. 
Eerst leek het op een kwekerij, nu lijkt mijn keuken op een drogerij! ;-)






En hitte of niet, ik sta volop in de keuken. Op een of andere manier vind ik een warme lunch lekker met dit weer, dus sta ik oesterzwammen te bakken en bak ik restjes rijst op met umeboshi-azijn (nieuwste ontdekking in het Japanse vak). 

En dan zijn de sperziebonen in het seizoen, al dan niet uit eigen tuin. Sperziebonen kunnen zo ongelooflijk saai zijn en zo vies als je ze te lang kookt... De truc is in ieder geval om ze niet te koken, maar te stomen en zeker niet te lang. Ik doe dat max 5-8 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid. Zoveel lekkerder en ook gezonder, omdat de voedingsstoffen zo beter behouden blijven. 
Maar nu ga nog ik verder, want ik bak ze ook nog even kort!



De zomer vraagt om frisse accenten in de keuken en in dit geval heb ik voor citroen gekozen. Sperzieboontjes met citroen en een hoop peterselie uit de tuin. Heerlijk als bijgerecht en ook voor dit gerecht geldt: kidsproof!


Recept
Zomerse citroenboontjes
(bijgerecht voor 4 personen)

350 gram sperziebonen, puntjes verwijderd
1 flinke teen knoflook, gehakt
geraspte citroenschil van 1 citroen*
Sap van 1 citroen*
flinke bos peterselie, blaadjes gehakt
olijfolie
peper en zeezout

* Ik had een vrij kleine citroen. Ik heb nog wat extra sap toegevoegd. 

Stoom de sperzieboontjes ongeveer 4 a 5 minuten.
Verhit vervolgens een flinke scheut olijfolie in een grote pan en doe de boontjes erbij. Let op dat er niet teveel vocht van het stomen meekomt, want dan gaat het behoorlijk spetteren.
Bak ze even kort en voeg vervolgens de knoflook toe en bak mee.
Voeg dan het citroensap toe en roer goed om en een minuutje later voeg je citroenrasp en peterselie toe. Proef een boontje tussendoor om te beoordelen of de citroensmaak goed naar voren komt. Goed omscheppen en op smaak brengen met peper en zout. Wees niet te zuinig met zout.




Eet smakelijk!!
(recept en foto's van Marieke)

maandag 8 juli 2013

Soep voor warme dagen: komkommer-misosoep


Heerlijk is het nu! Veel zon, lekker windje en aangenaam warm. Zelfs binnen zitten met de balkondeuren open vind ik geen straf. Het voelt allemaal zo zomers opeens, daar was ik echt aan toe. Mijn tuin explodeert met dit weer. Mijn tuin was er heel erg aan toe. Snijbiet, rucola, Oost-Indische kers, erwtjes en tuinbonen. Het oogstseizoen is begonnen! 

Michelangelo is er niets bij!
En wat is er met dit warme weer nu lekkerder dan een heerlijk koud soepje? Eigenlijk niets, dus koude soep 'it is'.
Vorige week moest ik de examenopdracht voor de module Raw inleveren. Ik moest zelf een recept ontwikkelen. Ik had drie kleine gerechtjes gemaakt, waaronder een klein glaasje komkommer-misosoep en die was echt goed gelukt! 


Ik vind miso heerlijk. Voor degenen die niet weten wat het is, het is een pasta van gefermenteerde sojabonen, vaak ook met een graan. Ik gebruik het veel in de keuken. In dressings, marinades, soep en soms in zoete gerechten. Bovendien is miso gezond, want het bevat proteïnen en vezels en door de fermentatie zit het vol goede bacteriën, die weer een gunstig effect schijnen te hebben op de darmflora. De moeite waard dus. Volgens de macrobiotiek versterkt miso en geeft het warme energie. Als ik me niet lekker voel, dan neem ik ook een kop misosoep en heus, het versterkt.


Tot zover de eigenschappen en mogelijkheden van miso. Nu de misosoep. Ik maak de soep gewoon in de blender en heb eigenlijk altijd alles wel in huis. Het is super makkelijk en verrassend lekker, dus zeker maken :-)

Recept
Komkommer-misosoep
(4 kleine glaasjes of 2 middelgrote glazen)

1 komkommer, geschild en in blokjes
1 eetlepel citroensap
5-8 basilicumblaadjes*
1 flinke eetlepel misopasta**
1 klein teentje knoflook, geperst

Doe de stukjes komkommer met een scheutje water in de blender en blend tot het een vloeibare massa is. 
Voeg misopasta, basilicum, citroensap en knoflook toe en blend nog een keer grondig. 
Schenk in kleine glaasjes en laat koud worden in de koelkast.
Garneer met bijvoorbeeld hele dunne plakjes cherrytomaat, basilicum of met een mooie eetbare bloem.

* Als je geen basilicum in huis hebt, dan is peterselie een lekkere vervanger
** Ik heb de lichtbruine misopasta (pindakaaskleur), die qua smaak wat in het midden zit, maar andere miso smaakt ook goed. Proef wel goed hoeveel, want de smaakintensiteit verschilt. 
Ik hou van een stevige smaak en doe een hele flinke eetlepel miso in de soep. Ben je nog niet zo gewend aan de smaak van miso, begin dan met wat minder en proef goed wat je lekker vindt. Na een paar keer wil je meer! ;-)


Eet smakelijk en geniet van de zomer!

(recept en foto's van Marieke (c))