Genoeg geklaagd! Het inspireerde mij natuurlijk direct (doezelend in de stilteruimte) tot het maken van een echte Griekse salade, althans wat ik daar bij verwacht. En dan wel een met vegan fetakaas, gemaakt van gemarineerde tofu. Ik keek er de hele middag naar uit. Tomaten, kalamata olijven, rode ui... En met melanzanosalata erbij, natuurlijk. Ik hou van aubergine!
En wat was ie lekker! Ik bewaarde een beetje en vulde dit aan met kikkererwten en wat nootjes, zodat ik de volgende dageen lunchsalade (ja, een maaltijdsalade) had. De salade is heel makkelijk om te maken, dus ideaal voor het ontspan dagje.
Recept
Griekse salade met vegan feta
Voor de feta:
4 plakken stevige tofu
1 flinke eetlepel miso
citroensap van 1/4-1/2 citroen
1 theelepel ahornsiroop
olijfolie om in te bakken
Voor de salade:
1 komkommer, geschild en in blokjes
1 doosje cherrytomaatjes, gehalveerd
1/2 courgette in blokjes
1/2 rode paprika in reepjes
1/2 groene paprika, in reepjes
1/2 rode ui, in dunne ringen
1/2 cup kalamata olijven
olijfolie
rode wijn azijn
oregano
peper en zout
Meng de miso met het citroensap en ahornsiroop en leg de plakken tofu hierin. Schep wat van het mengsel over de tofu en laat het een kwartiertje staan. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de plakken tofu voorzichtig aan beide kanten bruin. Voeg tijdens het bakken nog wat van de marinade toe. Laat ze afkoelen.
Voor de salade alle groenten mengen in een schaal. Maak een dressing van olijfolie, rode wijn azijn, peper en zout en meng met de groente. Bestrooi met oregano.
Schep de salade op borden en leg er per bord 2 plakken 'feta' op.
Extra: bestrooi de salade met een klein beetje citroenrasp.
Eet smakelijk!
(foto's en recept van Marieke (c))
Geen opmerkingen:
Een reactie posten