Pagina's

maandag 6 mei 2013

Kickstart the day! Mijn ochtendritueel

Ik had nooit echt een ochtendritueel, behalve dan douche en ontbijt natuurlijk. Bij een ochtendritueel denk ik aan iets meer dan dat. Iets waarmee je aandacht aan jezelf en je lijf besteedt om de dag goed te beginnen.


Sinds Dikkie suikerziekte heeft ben ik iedere ochtend om kwart voor 7 op, want dan geef ik hem zijn insuline. Een enkele keer ga ik weer terug naar bed, maar meestal ben ik dan gewoon 'up and running'. Ik blijk ook bijzonder productief in de vroege uren, of het nu voor mijn werk is of op dit moment de organisatie van de workshops voor het Viva las Vega's Foodfestival. Ik kan zeggen dat ik om een uur of half 9 al wat taken heb afgerond! Dit ritme bevalt me dus eigenlijk prima. 

Ik begin de ochtend ook anders sinds een paar maanden, beter voor mijn gevoel. Het eerste dat ik doe - nadat ik Dikkie zijn eten en spuit heb gegeven - is een glas met een uitgeperste halve citroen en warm water drinken. Dat is even wennen, maar ik kan nu niet meer zonder. Ik heb altijd een heleboel citroenen in huis!


Ik doe het vooral omdat het alkaliserend werkt voor je lichaam en daarmee ontstekingsremmend, het zuiverend is en je vertering ondersteunt. Daarnaast hydrateert het je lichaam, is het een boost voor je immuunsysteem en krijg je er energie van, althans ik wel. Mijn eerste koffie drink ik tegenwoordig een stuk later. 

Meer informatie:  10 benefits of drinking warm lemon water (google of Pinterest levert veel informatie op over lemon water en de gezondheidsvoordelen hiervan!)

(via Pinterest)

Ondertussen kookt het theewater en zet ik een pot groene thee (op dit moment heb ik Sencha). Het eerste glas thee drink ik tegenwoordig met kurkuma, gojibessen en agavesiroop (of lokale biologische honing). Ik doe een halve theelepel kurkuma in een glas en een eetlepel gojibessen en daar giet ik thee op. Goed roeren en op smaak brengen met agave of honing, heerlijk. 


Waarom kurkuma, die vraag kreeg ik een paar keer. Waarom ik het door mijn thee doe, is vanwege de ontstekingsremmende werking, waarvan ik eigenlijk hoop dat het een goede werking heeft op mijn huid. Verder is het goed voor de spijsvertering, maag, heeft het een hoog gehalte aan anti-oxidanten en heeft het een zuiverende werking (wordt veel bij detox gebruikt). 

Een tijdje terug kreeg ik verse kurkumawortel, dat heb ik verwerkt in een curry, maar daar kan je ook thee van maken natuurlijk. 

Hier vind je een mooie infographic over turmeric, kurkuma dus.





(foto's en recept van Marieke (c))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten