Pagina's

zaterdag 14 september 2013

Peulenparade forever! Bietenfalafel

Sinds 2 september is het PeulenParade, heel veel aandacht voor de peulvrucht. Daar ben ik helemaal voor, want de peulvrucht is supergezond en veelzijdig! Sinds ik plantaardig eet, kook ik heel erg veel met peulvruchten, bijna dagelijks. Het is de beste bron voor proteïne (eiwitten), ze bevatten veel B-vitamines, mineralen als ijzer (linzen!) en calcium, en peulvruchten zitten boordevol vezels. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten, maar met een hele week linzen kan ik ook heel goed uit de voeten. Bij mij is het iedere dag PeulenParade!



Wat zijn mijn favoriete peulvruchten...? Jaarrond zijn dat met stip linzen en kikkererwten. Linzen eet ik meestal in een bruine of groene variant, maar met rode linzen maak je mij ook blij. Kikkererwten, ja, daar maak ik natuurlijk hummus van.. En zoals tegenwoordig op Twitter rondgaat: #hummusisafoodgroup! Bijna wel, natuurlijk. Maar ook door de sla, stoofpotten of geroosterd als lekkere "borrelnoot". Verder natuurlijk verse doperwtjes, tuinbonen en andere verse bonen uit mijn tuin. Dit jaar had ik de rode tuinboon en de Stiense pronkboon. Wauw, wat waren die mooi!






Ik zit nu ook midden in de bietenoogst. Het zijn er veel, heel veel ... Dus die moeten verwerkt worden. Door de sla, door de soep, bietenhummus, bietencarpaccio, bieten-chocoladetaart, bietenburgertjes... alles kan met biet! Dus ook falafel, was mijn mening. En dat klopte! Verrassend lekker en heel makkelijk om te maken. Je moet er alleen aan denken dat je de kikkererwten een nacht van te voren onder water zet!





Recept
Bietenfalafel
(genoeg voor 4 personen)

1 cup gedroogde kikkererwten*
2 grote bieten
1/3 cup gehakte verse peterselie
1/3 cup gehakte verse koriander
1 1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 - 1 theelepel zout
peper uit de molen
2 tenen knoflook, gepeld
2 eetlepels kikkererwtenmeel
olijfolie

*Voor falafel gebruik je gedroogde, geweekte kikkererwten. Je kunt ze eventueel ze ook maken met gekookte kikkererwten.

Week de kikkererwten een nacht in ruim water. Ik zet de kikkererwten weg voordat ik naar bed ga en dan kan ik de volgende avond aan de slag (maar als je het vergeet, kan je het ook 's ochtends nog doen).

Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Pak de bieten (met schil) in aluminiumfolie in en zet ruim een uur tot anderhalf uur in de oven tot ze gaar zijn. Dit kan je testen door er met een vork in te prikken (ook dit kan je al een dag eerder doen). Laat ze afkoelen. De makkelijkste manier om de schil te verwijderen is om onder de koude kraan de schil eraf te wrijven. Snijd ze vervolgens in grove stukken.

Doe de geweekte kikkererwten in de keukenmachine en maal kort, totdat ze grof gemalen zijn. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en maal tot het een goed gemengd geheel is. Proef goed of er genoeg komijn en genoeg zout in zit. 

Zet het vervolgens ongeveer een half uurtje weg in de koelkast. Hierdoor wordt het mengsel wat steviger en maak je makkelijker balletjes. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Maak balletjes van het formaat ping-pongbal en druk ze een beetje plat tot schijven van ruim een centimeter dik.




Leg bakpapier op een bakplaat en leg de falafels hierop. besprenkel met wat olie en zet het geheel 15 minuten in de oven. 
Bakken in de koekenpan kan ook. Verhit dan wat olijfolie in een bakpan en bak de falafels 3-4 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur. Let op dat ze niet verbranden. 

Serveer met een lekker sausje van sojayoghurt, citroen, komijnpoeder en verse koriander. 



Eet smakelijk!



(Foto's en recept van Marieke (c)) 

1 opmerking:

  1. Super lekker joh, vandaag gemaakt, ook nog een flinke el op bladerdeeg gedaan(vierkantjes)echt lekker,ook heb ik er 8 ingevroren.Dank voor dit recept en de inspiratie die ik er door kreeg. Hartelijke Groet v Co.

    BeantwoordenVerwijderen