Pagina's

dinsdag 26 februari 2013

Zoete aardappel tegen stress en voor een mooie huid

Sinds ik de zoete aardappel - ook wel bataat - heb ontdekt, ben ik 'hooked'. Zo makkelijk, lekker en voedzaam. Ik ben er dol op. Daarnaast is de bataat ook nog eens supergezond. Hij wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken, maar ook in Amerika zie je de bataat veel. Niet alleen hartige gerechten, maar ook in taart, pannenkoekjes en koekjes. Kijk maar eens op Pinterest. In Nederland vind je 'm ook steeds vaker. 



In tegenstelling tot de gewone aardappel heeft de zoete aardappel een bloedsuiker regulerende werking (lage glycemische index). Daarnaast bevat hij veel vitamine A, betacaroteen, vitamine C, B6, ijzer, kalium en calcium. Vitamine A en betacaroteen zijn heel goed voor de huid, want deze bestrijden, samen met vitamine C, de vrije radicalen die huidveroudering veroorzaken. Ook is het goed om veel zoete aardappel te eten voordat je op zomervakantie gaat, want betacaroteen en vitamine C zorgen ervoor dat je huid beter beschermd is tegen de schadelijke invloed van UV-licht.  Bij stress heeft je lichaam meer kalium nodig en stress is een bron van vrije radicalen, die door de vitaminen in de zoete aardappel te lijf wordt gegaan. Betacaroteen versterkt je immuunsysteem, ook niet onbelangrijk in tijden van stress. 


(via Pinterest) 

Mijn katten lijken een vrij stressloos bestaan te hebben, maar schijn bedriegt! Ik heb me al behoorlijk wat verdiept in stress bij katten, die vooral veroorzaakt wordt door veranderingen in de onderlinge verhoudingen tussen katten. Wie is er dominant en wat als dit door omstandigheden verandert..? Maar zoete aardappel vinden ze niet lekker, helaas. De kattenstress lost zich hier anders op. Dat gelukkig wel...




De makkelijkste manier om een zoete aardappel te bereiden is gewoon in zijn geheel in de oven leggen. drie kwartier tot een uur wachten en klaar. De snelste, lekkerste manier is schillen, in blokjes snijden, mengen met olie en wat kruiden en bakken in de oven. Let op: de zoete aardappel is veel sneller gaar dan de gewone aardappel! Ook lekker om soep van te maken, te gebruiken in vegaburgers of als basis voor hummus. Je kunt de zoete aardappel ook rauw eten, bijvoorbeeld geraspt door een salade. 

Ik eet de zoete aardappel op het moment meerdere keren per week en de lekkerste variant is gepoft. De gepofte zoete aardappel kun je - net als een gewone gepofte aardappel- vullen met wat je maar lekker vindt. Ik gebruik vaak wat restjes groente, bonen en rijst of quinoa. 




Recept
Gepofte zoete aardappel met groentecurry (1 persoon)

1 zoete aardappel
olie om in te bakken
1 thl mosterdzaad
1 thl komijnzaad (gekneusd)
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
1 cup kleine stukjes sperzieboon, wortel en paprika
1 el currypoeder (ik gebruik milde currypoeder)
1/2 blik kokosmelk 
een paar cherrytomaatjes, doormidden gesneden
evt nog wat kikkererwten
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Als de oven warm is, leg je de aardappel er in. Je hoeft geen gaatjes te prikken. Na ongeveer 45-60 minuten is de aardappel klaar. Dit hangt af van de grote, Ik had laatst hele grote bataten en dan laat ik ze er een uur in liggen. Na 45 minuten prik je met ene vork in de aardappel om te testen of ie gaar is. 
Voor de vulling verhit je wat olijfolie of kokosolie in een hapjespan. Voeg mosterdzaad en komijnzaad toe en laat kort bakken (doe wel de deksel op de pan!). Voeg vervolgens ui en groente toe en bak dit 3 tot 4 minuten mee. Voeg knoflook toe en currypoeder, kort even meebakken. Dan voeg je de cherrytoemaatjes, kikkererwten en kokosmelk toe. Alles moet in een klein laagje staan. Laat dit nog zo'n 5 minuten pruttelen, totdat de kokosmelk is ingekookt en je een lekkere curry hebt. Peper en zout naar smaak.



Haal de aardappel uit de oven en snijd deze in de lengte bijna doormidden. De helften moeten nog wel aan elkaar blijven. Schep de curry in/op de aardappel. Eventueel nog wat verse koriander of peterselie erop en klaar. 

Eet smakelijk!



(Foto's en recept van Marieke (c)) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten